perjantai 20. helmikuuta 2015

Vastauksia part 1, Doni ja kelpie yleensä

Hurjasti saatiin kysymyksiä ja mukavasti linkkejäkin kasaan. Kiitos kaikille. Jaoin vastaukset kahteen settiin ja yrtin jaotellakin. Ekassa pätkässä Donia koskevat kysymykset ja kelpieisiin liittyvät, seuraavassa ihmiseen ja harrastuksiin. Voin tarkentaa jos jää jotain vielä hampaankoloon. Olkaas hyvät.

Doni:

Missä olet mielestäsi onnistunut ja epäonnistunut Donin kanssa?
Ihan kelpo koirakansalainen se omasta mielestäni on, vaikkei ihan ruusuista aina ole ollut. Pentuaikana tykkäsi käyttää hampaita ihan tunteella, mutta saatiin karsittua se pois. Ihmisten tervehtiminen on myös saatu rauhallisemmaksi, enää ei pompita ihan jokaisen vastaantulijan syliin.

Valitsiko kasvattaja sinulle Donin, vai saitko valita pennun itse?
Vähän kumpikin. Urosta toivoin ja pentueessa yksi uros oli joka sitten kotiin tallusteli.

Donit parhaat ja huonoimmat puolet?
Parhaana: Mitä nyt tehdään/aina valmiina olemus, hyvä hermorakenne jonka ansiosta pystyy rentoutumaan myös oudoissa paikoissa ja onhan se epäilemättä maailman paras. ;) Miinuksena vähän liian kiihkoinen asenne esim agirataa tekevien kyttäykseen ja ovikellolle huutaminen. 



Onko Doni "elämäsi koira?", jos ei millainen se olisi?
On. Juuri sitä.  

Onko mitään mitä tekisit toisin Donin kanssa? Jos on niin mitä?
On, paljonkin asioita. Harrastusrintamalla ollaan käyty jokaisen ojan pohjan kautta, helpommallakin saattaisi selvitä. Arkielämässä junnuDoni olis kaivannu vähän mustavalkoisempaa menoa, mutta vaikeuksien kautta voittoon.


Onko Donin kanssa ollut mitään ongelmia (esim. luoksetulossa, remmikäytöksessä, yksinolemisessa..)? Oliko vaikea vai helppo murkkuikä?
Voin myöntää ettei koirani remmikäytös ole vieläkään hyvää. Lähiympäristössä lenkkeillään ihan rennosti, mutta "suuressa" maailmassa pitää välillä palautella vetämis politiikkaa mieleen. Remmirähjä Doni ei ole koskaan ollut, eikä yksinolossakaan ole ollut ongelmia. Mitään varsinaista murkkuikää Donilla ei ollut.

Mitä piirteitä arvostat Donissa eniten?
Työskentelyhalua ja luotettavuutta ihmisten/vieraiden paikkojen suhteen. 

Mikä tekee Donista erityisen rotunsa edustajan?
Doni on "keskiverto kelpietä" kovempi. Se ei ota itseensä juuri mistään ja suhtautuu aina kaikkeen yhtä reippaasti ja vähän turhankin reikäpäisesti.

Rotu:

Jos saisit muuttaa joitain ominaisuuksia australiankelpiessä, mitkä ne olisi?
Kokonaisuutena hyvä rotu. Mitään en lähtisi ehkä muuttamaan. Pehmeyttä saisi olla vähemmän joillain yksilöillä, mutta mitään "yleistä vikaa" en koe näissä olevan.

Aiotko ottaa seuraavaksi kelpien? Miksi/miksi et?
Aika näyttää, haaveissa olisi. Kelpie on kompakti harrastuskaveri ja aika helppo sekä sopivan kokoinen myös arjessa. Kulkee kätevästi myös mukana joka paikkaan ja ovat keskimäärin pääkopaltaan fiksuja otuksia. Jos seuraava on jotain muuta, niin en ole luultavasti löytänyt sopivaa yhdistelmää. Kelpieistä löytyy niin monenlaista koiraa ja aina omiin tarkoituksiin sopivia yhdistelmiä ei ole. Haluan mielummin pennun kivasta yhdistelmästästä kuin joltain tietyltä kasvattajalta.

Mikä sai sinut valitsemaan juuri australiankelpien?
Doni on meidän perheen ensimmäinen koira, isäpuolellani on ollut joskus hoffeja. Pääasiassa koira tuli perheenjäseneksi ja siinä ohessa allekirjoittaneen harrastuskaveriksi. Nyt ollaankin jo aika syvällä harrastuksessa. Rodun piti olla sosiaalinen, kaikkien kanssa toimeen tuleva, kompaktin kokoinen, irti pidettävissä ja aina valmis menoon. Pääkopan piti myös olla kunnossa, nuorin sisarukseni oli Donin tullessa 8 vuotias ja koiran tuli olla kaikkien käsiteltävissä. Toiveisiin vastattiin ja Doni on juuri sitä mitä etsittiin ja vielä paljon enemmän. 

Millaiselle ihmiselle suosittelisit australiankelpietä?
Ihmiselle, joka etsii aktiivista koiraa kaikenlaiseen elämään. Kelpie on onnellisimmillaan varmaankin kun se saa elää oman perheensä mukana, tehdä pitkiä lenkkejä irti ja sille tarjotaan sopivasti tehtävää pääkopallekin. Liikunnalla se ei väsy, muttei tarvitse mitään supervoimia. Harrastuskoirana sopii lähes lajiin kuin lajiin. Oppii nopeasti, myös väärät asiat ja intoa ei yleensä puutu.


Voisitko suositella kelpietä koiraa hankkivalle? Miksi? Miksi et?
Suosittelisin. Riippuu tosin ihmisestä. Kelpie vaatii huumorintajua, eikä välttämättä ole aina se helpoin rotu. 

Onko kelpie sun mielestä hyvä ensimmäiseksi koiraksi, vai olisiko syytä aloittaa jollakin toisella rodulla tai olla muuta kokemusta, esim. harrastamista vaikka lainakoiran kanssa? 
Ei. Varsinkaan jos ympärillä ei ole koirista ymmärtäviä. Tosin jos lähipiirissä on ollut koiria ja on päässyt seuraamaan niiden elämää ja kokee pärjäävänsä niin en tuomitse, tulihan Doni miulle ensimmäiseksi koiraksi. 

Onko kelpie sulle se The Rotu? 
Hieno rotu, mutta en osaa ajatella elämääni niin pitkälle että osaisin vastata. Tällä hetkellä kyllä, mutta tilanne voi olla aivan toinen 10 vuoden päästä. 

2 kommenttia:

  1. Ihanaa kun olet jaksanut vastata kaikkiin kysymyksiin monipuolisesti! Itse ihastuin parivuotta sitte kelpieihin luonteen ja kompaktin koon osalta mutta olen päättänytt että sellaista ei ensimmäisenä koirana minulle tule mutta vielä jokupäivä ! :)

    VastaaPoista