maanantai 29. joulukuuta 2014

Välipäiviä

Joulun vietosta palauduttu. Paljon sukulointia ja rajattomasti huomiota Donille. Kelpieltä jos kysytään, niin joulu voisi kestää useammankin päivän. Aatonaattona käytiin aksailemassa kahdestaan hallilla, tapaninpäivänä episten merkeissä ja  lauantaina käytiin rikkomassa tokotauko. Ennen lauantain treenejä, nähtiin kavereita ja käytiin  Mylllymäesssä lenkillä Annin ja auspai Jollan ja sk collie Milkan sekä Ellan ja Elvin kanssa. Oli mukava nähdä!


Keskenään tiistaina duunailtiin hallilla vähän käännöksiä, käännöksiä ja käännöksiä. Eri tekniikoilla, ohjauksilla, vauhdeilla ja vielä loivempaa ja tiukempaa. Saa huomata ihminen yhden pienen asian, kun kunnolla ohjaa ja kääntää - Doni kääntyy mukana. Palkkailin ahkeraan, melkein jokaisen hyvän käännöksen jälkeen tippui palkka kuonon eteen. Huomaa kyllä koirasta eron, jollain löysästi tehdyllä peruskäännöksellä tykittää menemään kolme metriä esteen jälkeen suoraan jonka jälkeen miettii minne oltiinkaan menossa. Vastakohtana suoritus, jossa ohjaaja kääntää napakasti koiraa, eikä edes anna sen loikata minnekään kilometrien päähän vaan vaatii laskeutumaan siihen siivekkeen viereen. Eläinkokeet suoritettu; huippuotus pystyy ja kykenee, jos vaan niin vaaditaan. Onhan se tietty kivempaa luukuttaa suoraan jos se sallitaan.


Tapaninpäivänä kinkunsulatusepiksiin rallattelemaan. Leena oli suunnitellut mukavan ja sujuvan radan 2-3 luokkaan, kerrankin loogista etenemistä ilman ihme pyörittely kääntöjä. Tykkään. Donin ilmoitin vaan yhteen starttiin. Ohjaaja vähän löysäili, ja koiralla paukkui käännökset välillä vähän liiankin, mutta saatiin suoritettua jopa ilman pelasteluja rata puhtaasti! Saattaisi helpottaa, jos ei lennossa ryhtyisi tekemään uusia valintoja ohjauksiinsa. Tein muuten puomille sokkarin! Uskalsin, ja kelpie nökötti nätisti odottelemassa. Pitää oppia luottamaan. Sain myös työnnettyä sen takaakiertoon putken pään ohitse, ilman vilkaisuakaan. Hyvä me! Parilla sekunnilla(parilla kaarroksella ;)) jäätiin kolmansiksi, mutta kelpie oli oikein onnellinen saadessaan PALLON. Maailma on taas parempi paikka.
Episten jälkeen järkättiin myös Houkutusten Highway, johon menin Donin ilmoittamaan. Käytännössä siis n. 10m luoksetulo väylää myöten jonka reunoilta löytyy kaikenlaista lelua pallosta vinkuviin ja ruokaa vielä kaupanpäälle. Putkiaivokelpiemies ilmeisesti piti nenänsä täysin suljettuna, ja luukutti suoraan kaikkien houkutusten ohi. :D Aina ei voi huomata kaikkea. Tällä "tylsällä" suorituksella saatiin kuitenkin kolmanneksi nopein aika ja sijoitus jälleen kolmas!
Lauantain tokotreeneissä vähän villiä menoa, kelpien reilun kuukauden tokotauko on ilmeisemmin tehnyt tehtävänsä. Aloiteltiin pelkillä perusasento jutuilla, koitin itse olla mahdollisimman passiivinen ja odottaa koiran tarjoavan perusasentoa. Noh. Doni aloitti kyttäilemällä merkkejä, peruutti, meni maahan ja pyöri, mutta pienellä avulla sai vinkata niin tajusi mitä tehdään. Parin avun jälkeen rupesi itsekin aktiivisesti ja rupesi hakemaan paikkaa paremmin ja paremmin ja koitti unohtaa merkkien olemassa olon. Pitää muistaa nyt treenatessa ripotella merkkejä paljon paljon kentälle, vaikkei tehtäisikään mitään niiden kanssa, ärsyttävä kyttäilijä.
Perusasentojen jälkeen tehtiin kokonainen ohjattu. Haettiin oikea, teki oikein mainiosti. Palautusasento matala, mutta siihen olisikin tarkoitus lähteä hakemaan muutosta.
Perään seuraamista, tehtiin kokonainen pätkä, ei mitään kovin pitkää, sisältäen kuitenkin kaikki käännökset ja pari hidasta sekä juoksupätkää. Pitkän suorat pahoja, lähtee edistämään, käännöksiin kuitenkin korjaa ja lyhyemmillä pätkillä pitää paikan paremmin. Juoksu hyvää, hitaassa myös edistää herkästi. Tein yhden pätkän kuitenkin superhitaalla vauhdilla, ja siinä paikka kesti todella hyvin koko pitkän suoran. Tehtiin erikseen peruutusta, uusiin sääntöihin oli huhu puheiden mukaan tulossa 15-30 askeleen peruutus, sisältäen max yhden käännöksen. Tehtiin kaksi n 10 askeleen pätkää ja pysyi yllättävän hyvin mukana. Vähän lähtee pylly kaartamaan vasempaan, mutta pääosin kestää mukana.
Tehtiin myös kokonainen zeta, i-m-s. Ekalla yrittämällä teki hurjan pystyä seuraamista, ja jäi ekassa jätössä seisomaan - uudestaan. Toinen kerta toden sanoo ja kelps teki kympin zetan, ja äärimmäisen hienoa seuraamista!
Loppuun hömpöteltiin vähän "uuden ohjatun" parissa, ilman hyppyjä tosin. Pienen kelpien päähän ei sovellu ajatus kapuloiden ohittamisesta merkin kiertämistä varten, ei toimi ei. Parin uudelleen yrittämän jälkeen sain koiran tajuamaan, että kapulat voi ihan oikeasti ohittaa. Tähän tulee käskyksi varmaan pelkkä ota + käsimerkki. Ohjatussa käskyt on vasen/oikea + käsmerkki. Mutta nyt Doni oli jo unohtanut matkalla olleet kapulat, kun vihdoin löysi merkille asti ja käskystä lähti tykittämään kentältä ulos takavasemmalle..... :D Tuotatuota. Löydettiin loputa kapulakin mukaan.

6 kommenttia:

 1. Toi ''houkutusluoksari'' oli aika nopea ja ihankuin koira ois tullu aika vauhdilla sun etees :D?

  Meidän blogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, niin oli :D Ja tuli aikamoisella pamauksella, luuli ilmeisemmin edessä ollutta pumpperia suureksi esteeksi.

   Poista
 2. Ihania kuvia :)

  http://taplikkaanmatkassa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Se uusien sääntöjen peruutus on kyllä toooosi pitkä! Siinähän pitää panostaa peruuttamisen opetteluun jo ihan toisella tapaa, kuin nykyään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Meillä toiminu tähän asti käskynä pelkkä "seuraa" myös taaksepäin ja kyllähän se pari askelta siinä kulkee. Nyt vähän mietinnässä pitäiskö uusia siihenkin käsky ja opettaa alusta asti kunnolla. Doni peruuttaa nimittäin vähän vinossa, mutta tähän asti ei oo haitannu kun pysähtyessä korjaa kumminkin suoraksi.

   Poista