maanantai 24. helmikuuta 2014

Ruokapohdintaa ja tokotreeniä



Mitä meillä syötäisiin? Siinäpä vasta kysymys. Vielä kun kysymykseen saisi jonkun hyvän vastauksen niin olisin aika tyytyväinen. Donihan sairasti haimatulehduksen marraskuussa -13, jonka jälkeen se on syönyt pääsääntöisesti nappulaa, royal canin gastro intestinal low fattia. Tuota ruokaahan saa ainoastaan eläinlääkärin kautta tilaamalla, eikä hinta-laatu suhde ole oikein kummoinen. Hintaa kertyy suhteiden kautta tilattuna 70e/12kg.Tuo ruoka on omasta mielestäni aika "vehnähöttöä" ja koirastakin näkee eron, verrattuna viime syksyyn, sillä on kyljissä sellaista höttömassaa. Oon nyt yrittänyt googlailla ja tutkia eri ruokien sisältöä ja miettiä mikä olisi hinta-laatu suhteeltaan hyvää ja mikä sopisi meille ärsyttämättä haimaa. Haimatulehdus koiran ruokavaliosta löytyy harmittavan vähän tietoa ja neuvoja ruokintaan. Eläinlääkäriltä "maksettu" neuvo; syötä rc ruokaa. Parilta muulta eläinlääkäriltä oon asiaa kysäissyt, eivätkä osanneet auttaa. Eilen laittelin kysymystä erääseen facebook ryhmään asiasta, sielläkään ei oikein osattu auttaa. Suositeltiin barffia ja paria ihan fiksulta kuulostavaa ruokaa. Barffissa ongelmana pakastintilan puute ja rasvaprosenttien kyttäys kaikkia lisiä unohtamatta. Joten taidetaan mielummin pysyä nappulalla. Parista haimatulehduspotilaasta joille barffia on kokeiltu olen kuullut, eivätkä ilmeisesti raa'alle ole sopeutuneet yrityksistä huolimatta. Tulehdus on päässyt uusimaan. Tässä tuleekin sellainen kysymys, kuinka paljon rasvaa on liikaa? Millainen rasva sopii ja mikä ei? Nämä ja monta muuta kysymystä pyörii päässä. Ilman vastausta. Ilmeisesti lähdettävä vain varovasti kokeilemaan. Hyvinä vinkkeinä ehdoteltu ainakin Hauhau champpionin lammas-riisiä ja ProBoosterin light ruokaa... Kysymyksiä ilman vastauksia. Mielelläni kuuntelen neuvoja ja kommentteja mitä kannattaisi tehdä. Kaiken palautteen ja ehdotuksia otamme mielihyvin vastaan kommenttikenttään.



Sitten iloisempaan asiaan, eli jeejeeTokoa! Käytiin tänään testailemassa Emman ja Nitan kanssa koulun kentän kestävyyttä. Hyvin pystyttiin siinä treenaamaan, parkkikset jään peitossa ja kentät lumisohjossa, joten ainut paikka mihin tällä hetkellä pääsee. Plussakelien jatkuessa on varmaan jo huomenna ihan sohjoa. Mutta treeneihin siis, riemuidiootti vaihe taas päällä ja aivot oli vähän narikassa. Tarkoituksena oli tehdä ruutua höystettynä ylimääräisillä merkeillä, hiljaista seuraamista ja muutamasti luoksarin stoppeja. Vähän vedettiin kuitenkin taas suunnitelmat uusiksi. Doni juoksenteli pitkin kenttää bongailemassa kaikki ylimääräiset merkit, ennen kuin osui oikealle. Huoh. Ongelma valmiina ratkottavaksi. Nooo, kyllä se paristi oikealle merkillekkin osui. Ja kerran taisi päätyä sinne jopa ensimmäisellä lähetyksellä. Merkiltä juoksi kumminkin ruutuun joka kerta ilman eksymisiä! Seuraamisessa oli alkuun vähän liikaa ääntä. Parin kiellon jälkeen tajusi kumminkin olla hiljaa. Nättiä pätkää teki kyllä taas! Luoksetulon stopit päheitä! Tehtiin pelkkiä seisomisia, ja sehän osaa sittenkin jarruttaa, eikä vain himmailla. Tehtiin loppuun vielä paikkamakuu molemmat samaan aikaan. Aika tais olla vain jonkun minuutin, mutta makasi tosi hyvin ja ekalla käskyllä istumaan! :) Istumisen Doni teki yksinään, samalla kun Emma treenasi Nitaa. Hyvin kuitenkin istui koko ajan, tämänkin pituus lyhyt, varmaan alle minuutin. Loppuun vielä yksi tunnari. Hyvä muuten, mutta pureskelee palauttaessa(ei sivulla).

4 kommenttia:

  1. Miten olisi esim. Brit Caren Light-ruoka? Se on viljaton, ei tulisi venhä pöhöä. Kohtuuhintainen (12kg/54,90) Ja voi syöttää jatkuvasti ylläpitoruokana. Rasvaa taisi olla 9%.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Pitää tutkia tuota myös tarkemmin :)

      Poista
  2. Moikka!

    Meillä on hieman samanlainen ongelma kuin teillä eli kyseessä 5kk colliepoju jolla hieman haima-arvot koholla. Lääkäri ei puhunut vielä tulehduksesta vaan pelkästään sen mahdollisuudesta. Todennäköisesti tulehduksen olisi laukaissut juurikin rasvainen ruoka. :/ tai perinnöllinen alttius haimatulehdukseen.

    Pari kuukautta mennään nyt siis pääsääntöisesti kotiruualla, jonka jälkeen el.lääkäri suositteli juuri edellä mainitsemaasi Royal caninin ruokaa. Katsoessani tuoteselostetta hiukan epäilytti, ja blogisi kuvaus koiran kunnosta katkaisi viimeisen tikun. Päädyittekö ostamaan Brit caria vai millä ruualla Doni nykyisin porskuttaa? :)

    Ps. Blogisi on aivan ihana, sait juuri yhden lukijan lisää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja mukavaa että joku on oikeasti hyötynyt jotain näistä teksteistä! Doni vaihdettiin maaliskuun lopuilla HauHau Championin lammas-riisi ruoalle, jossa rasvaa 10% ja sisällöltään melkein samanlaista kuin Brit Caren light ruoka. Ohessa menee raakaa lihaa (hirvi,poro,broileri,kalkkuna pääosin) ja koira on ollut tosi hyvässä kunnossa! Ei ole lainkaan "löysä" eikä maha turpoa, eli tässä taidetaan edelleen pysyä.

      Poista